Antioksidanter – tilbake til tegnebrettet
“Antioksidanter er bra for deg” har vært budskapet vi har hørt i lang tid. Selve ordet antioksidant vekker for mange mennesker bilder i hodet av sunn frukt, bær og grønnsaker og kanskje C-vitamin.
Antioksidanter beskytter oss mot det som bryter oss ned – oksidanter, på lignende måte som når noe ruster. Vi vil jo ikke ruste. Tilførsel av ekstra med antioksidanter vil derfor være en god forsikring, er omkvedet.
Antioksidanter kan gi negative effekter
Men denne historien holder ikke. Å tilføre antioksidanter i mengder utover det kroppen lager av antioksidanter selv eller du får i deg gjennom et vanlig, sunt kosthold gir oss langt ifra den helsebringende effekten som på mange måter er blitt lovet oss. Antioksidanter har i flere sammenhenger faktisk også vist seg å føre til sykdom og forverring av symptomer. Ja, du leste riktig – helt vanlige antioksidanter i form av kosttilskudd har gitt negative effekter i noen tilfeller. Og ikke fordi dosene med antioksidanter har vært ekstreme.
Upresis bruk av begrepet antioksidanter
Det finnes riktignok mange stoffer som har antioksidantegenskaper, i det minste før stoffene spises og fordøyes, som har vist seg å gi gode helseeffekter. Men sentralt her er at stoffene også har andre egenskaper som ikke har noe direkte med antioksidanter å gjøre.
Ta blåbær for eksempel. Anthocyaniner, som blåbær er en god kilde til, påvirker kroppen blant annet gjennom å påvirke hvilke gener som uttrykkes og ved å hemme stoffer som har med betennelse å gjøre (1,2). Hvor stor andel av ønskede helseeffekter av blåbærinntak som har med antioksidanteffektene å gjøre og hvilken andel som har med andre effekter å gjøre er ikke enkelt å kvantifisere, men mengden ikke-vitamin-antioksidanter i blodet etter inntak av antioksidantrike matvarer er bare en tiendedel til en tusendel av det c-vitaminnivået man har om man har et gjennomsnittlig kosthold (3). Blodkonsentrasjonen av flavonoidene faller også raskt etter inntak. Med andre ord gir ikke et høyt inntak av såkalte antioksidantrike matvarer noen særlig økning av antioksidantmengden i blodet.
Å spise mye bær, grønnsaker, krydder og så videre for antioksidantenes skyld er altså lite effektivt: Du får ikke noen større økning i antioksidantmengden enn det du får gjennom en lavdose C-vitaminpille.
Under presenteres funn fra ulike sykdommer og tilstander der antioksidanter har vært testet ut, for å gi et bredere bilde av forskningen på antioksidanter og hvordan de påvirker kroppen enn det som har vært hovedhistorien de siste årene.
Antioksidanter og aldring
I løpet av de siste tiårene har flere store studier vist at antioksidanter ikke beskytter mot aldring eller reduserer risikoen for å dø i løpet av en gitt tidsperiode (4,5). Mange ulike argumenter har blitt nevnt som grunner til at disse funnene er blitt gjort, som at det er brukt feil type antioksidanter, for lave doser eller de har blitt gitt for kort tid. Men likevel, både dyre- og menneskestudier har samlet sett langt ifra gitt de effektene mange håpet på, og i flere tilfeller er de motsatte effektene blitt observert.
Men hvorfor skulle antioksidanter hjelpe mot aldring i utgangspunktet? Den seneste forståelsen av hvordan aldring foregår er at det ikke er skader forårsaket av frie radikaler (som antioksidanter beskytter mot) som gir aldring, men at det er feil i hvordan genene våre uttrykkes som er hovedproblemet (6). Hvordan genene uttrykkes er det som avgjør hvor godt en celle fungerer. Faktisk har noen studier vist at en økning i oksidativt stress gir økt livslengde (7,8).
Hvordan kan det være mulig? – Frie radikaler kan fungere som et godartet varsel som gjør at cellers forsvarsmekanismer, som reparasjonsproteiner, blir aktivert i større grad og beskytter våre celler mot aldringsrelaterte skader. Dette er noe av grunnen til at trening har helsefremmede effekter. Under trening produseres det økte mengder frie radikaler som følge av at cellene jobber hardere. Disse treningsframkalte frie radikalene stimulerer alle mulige slags reparasjons- og forsvarsmekanismer, slik at cellene i større grad kan beskytte seg selv neste gang du trener. I “mellomtiden” beskytter disse mekanismene deg mot aldring og aldringsrelaterte sykdommer.
I tillegg til trening vet vi at matvarerer som grønnsaker, bær, og grønn te er sunne. Den klassiske hovedforklaringen for dette er at disse matvarene inneholder antioksidanter. Men dette stemmer ikke helt, av flere grunner. Én grunn til at sunn mat er sunn er ikke på grunn av antioksidanteffektene (de er som nevnt uansett lave), men fordi at slik mat inneholder stoffer som er litt giftige eller fordi de aktiverer gener (og dermed ulike prosesser) i cellene som gjør at de oppfører seg annerledes og dermed gjør seg klar til å beskytte seg til enda mer av slike “giftstoffer”.
Antioksidanter og kreft
Fra studier på kreft er det gjort funn som viser at vanlige antioksidanter kan gi økt kreftutvikling (9-11). Det gir mening når vi vet at kreftceller produserer store mengder frie radikaler: Da kan antioksidanter ikke bare komme kroppens friske celler til nytte, men eventuelt være til relativt større nytte for kreftceller, som da i større grad kan beskytte seg mot seg selv.
På en annen side, selv om en lav mengde frie radikaler kan være nyttig, vil ikke det si at mengden frie radikaler ikke kan bli for stor. Det kan være at antioksidanter gitt til riktig tid og i bestemte doser kan ha en fordelaktig rolle ved kreft, men poenget her er at om man ikke har god kunnskap om hva man driver med bør man ikke ta tilskudd av antioksidanter i et forsøk på å behandle eller forebygge kreft.
Antioksidanter og trening
Som nevnt skjer noen av de fordelaktige effektene av trening gjennom at det produseres økte mengder frie radikaler. I tråd med dette har det faktisk vært vist at tilskudd av antioksidanter har hemmet både helseeffektene av trening og treningens innvirkning på prestasjonsevnen (12,13).
Antioksidanter og faste
Faste gir mer av frie radikaler, i det minste i forsøksdyr. Og interessant nok er dette en av grunnene til at faste gir gode effekter på helsa, for tilskudd av antioksidanter under faste har vist seg å hemme den livsforlengende effekten faste har (14).
Samlet sett er det tydelig at det ikke kan sies at “antioksidanter beskytter deg mot frie radikaler og det er alltid bra”. Det som er tydelig, derimot, er at frie radikaler i flere tilfeller gir kroppen et bra stimulus til å bli sterkere.
(Deler av denne artikkelen er basert på Why Antioxidants Don’t Slow Down Aging )
Referanser
- Anthocyanins reduce inflammation and improve glucose and lipid metabolism associated with inhibiting nuclear factor-kappaB activation and increasing PPAR-γ gene expression in metabolic syndrome subjects
- Anthocyanins from Purple Corn Ameliorated Tumor Necrosis Factor-α-Induced Inflammation and Insulin Resistance in 3T3-L1 Adipocytes via Activation of Insulin Signaling and Enhanced GLUT4 Translocation
- Consumption of flavonoid-rich foods and increased plasma antioxidant capacity in humans: cause, consequence, or epiphenomenon?
- Multivitamin-multimineral supplementation and mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials
- Mortality in randomized trials of antioxidant supplements for primary and secondary prevention: systematic review and meta-analysis)
- Loss of epigenetic information as a cause of mammalian aging
- A Mitochondrial Superoxide Signal Triggers Increased Longevity in Caenorhabditis elegans | PLOS Biology
- Anti-aging effects of chlorpropamide depend on mitochondrial complex-II and the production of mitochondrial reactive oxygen species
- N-Acetyl Cysteine: A Warning Shot | Science | AAAS
- The antioxidant N-acetylcysteine protects from lung emphysema but induces lung adenocarcinoma in mice
- Antioxidants Accelerate Lung Cancer Progression in Mice
- Antioxidants prevent health-promoting effects of physical exercise in humans
- Vitamin C and E supplementation blunts increases in total lean body mass in elderly men after strength training
- Glucose Restriction Extends Caenorhabditis elegans Life Span by Inducing Mitochondrial Respiration and Increasing Oxidative Stress – ScienceDirect