Bihulebetennelse igjen?

Det finnes gode råd og løsninger.

En travel mann i 30-årene oppsøkte meg i våres;  Enhver forkjølelse fører til bihulebetennelse.  Etter besøk hos egen fastlege har han det siste året tatt allergimedisin, en pille daglig. Han har prøvd medisin vanligvis brukt mot astma og bruker en kortison -nesespray noen dager både morgen og kveld. Han er en ivrig syklist og etter å ha begynt å trene mer har plagene blitt hyppigere. Han sykler seg varm, blir kald, noe han har erfart at han ikke tåler.

Plagene starter med tetthet i nesen og at det kiler i halsen.  Etter noen dager oppstår et trykk i kjevebihulene, som om det var tannverk. Tett i nesen. Tørrhet i munnen, plager han gjennom natten. Tørr luft på jobben, gjør at han føler seg verre. Plagene henger i lenge.

Han er lei av medisinene, føler bare han blir verre og håper han kan få hjelp av homeopati.

Jeg gir ham den homeopatiske medisinen Kali bichromicum. En medisin som ved sin symptom-likhet gir kroppen et dytt. Riktig medisin starter en tilfriskning. Jeg deler råd om understøttende vitamin- og mineralkur som skal styrke slimhinnene. Han får råd om Vogels, halsspray med echinasea og salvie. Brukes ved den første antydning til plager fra hals.

Echinasea, ekstrakt av planten purpursolhatt,  gis som dråper forebyggende over en periode på 6- 8 uker.

Fenu-Max, kapsler med tørket bukkehornsfrø og timian som virker slimløsende,  dose 2 kapsler x3 ved begynnende tett nese, tette bihuler.

Super 5, sugetabletter med levende melkesyrebakterier for å forebygge munntørrhet og sesamolje/Rhinoil, som forebygger/mykner skorper i nesen.

Etter tre uker er han tilbake på kontroll. Det er nå sjelden at han blir tett i nesen i løpet av natten. Han har mindre sekret fra nesen, pusser nesen om morgenen, men føler seg ellers fin. Sårheten og svien i nesen er bedre. Han forteller at han har sluttet med nesespray, bruker nå og da saltvannskyllinger, har heller ikke hatt behov for den daglige allergimedisinen. Når han trener dannes det mer slim enn ellers, men han føler at det er noe han kan leve med.

Det har gått fire måneder siden jeg møtte han første gang, vi har hatt oppfølging cirka hver tredje uke. Det er en glad mann som forteller at det nå skal mye mer til før han blir syk. Kjenner han antydning til akutte plager, tar han Kali bichromicum og følger de andre forebyggende rådene. Etter noen rolige dager er han fin. Han tåler mer, føler seg i bedre form og gleder seg  til en vinter som han håper bringer godt skiføre.