Tilbakevennende forkjølelser og slimhoste

Les om hvordan en av våre pasienter fikk immunsystemet til å fungere bedre.

Magnus er en trebarnsfar i 50-årene som jobber som selger. Han kommer til meg for sine stadig tilbakevendende forkjølelser. Han har gjennom årene vært plaget av slimhoste på morgenen. Han føler at slimet sitter i brystet og har gjennom årene brukt store mengder hostesaft. Han nyser idet han våkner.

Han har vært hos fastlegen flere ganger for å utrede allergi og har målt radon i huset, for å forsøke å forstå hva som forårsaker de vedvarende plagene. Det har ikke vært utslag på allergitestene, og radonprøven var negativ. Han er plaget av tilbakevendende forkjølelser gjennom hele året. Til tider kan det å gå ut med vått hår eller utsette seg for et kjølig vinddrag være nok til å gi forkjølelse. Hvis han er gjennomvarm etter trening må han skifte alt, ellers venter en ny forkjølelse. Han føler at stress forverrer plagene.

Gjennom samtalen kommer det frem at Magnus også er plaget av luft i mage-tarmkanalen og kan ha kløe i endetarmen. Han har tykt, hvitt belegg på tungen.

Han har, som de fleste med langvarige plager, gjennom årene gått på utallige kurer med antibiotika. Antibiotika kan ødelegge mye av normalfloraen i tarmen. Forstyrret flora kan gå utover immunapparatets evne til å bekjempe sykdomsfremkallende bakterier.

Magnus’ symptomer forteller meg at han skal ha den homeopatiske medisinen Calcarea carbonica. Denne medisinen forebygger og behandler når den tas ved begynnende forkjølelse. Hans symptomer forteller meg at det er oppvekst av sopp i slimhinnen og han anbefales å utelate sukker og gjær den neste måneden og ta remedier som skal drepe den unormale soppveksten. Vi blir enige om at han også skal utelate melkeprodukter, som kan øke slimdannelsen og ta et vitamin- og mineralpreparat. Målet er å gjenopprette en frisk slimhinne.

Etter tre uker kommer Magnus tilbake. Han syns det har vært vanskelig å gjennomføre dietten, men føler at hosten har vært mye bedre. Han har ikke vært forkjølet og føler seg mindre sliten og trett.  Han er på bedringens vei, og mitt råd er å fortsette med de samme rådene. Han ønsker selv å fortsette med dietten fordi han erfarer at det gjør ham godt. Ytterligere tre uker går. Magnus er ved dette besøket nesten kvitt slimet i bryset og er kun sjelden plaget av morgenhoste. Luften i magen er bedre og han ser sammenhengen med hva han spiser og hvordan han føler seg.

En måned senere får Magnus akutt forkjølelse i etterkant av en treningstur. Han tar sin homeopatiske medisin og føler seg bedre etter tre dager. Tidligere kunne infeksjoner ha en varighet med hangling over flere uker.

Han har gått ned noen kilo i vekt og treningsturene går lettere. Etter ett år på Balderklinikken er mannen en annen. Han våkner ikke lengre kl. 5 hver morgen, han har mindre destruktive tanker, føler mer trygghet i livet og er langt mer avslappet i hverdagen. Han kan få antydninger til forkjølelse men det utvikler seg ikke til langvarig infeksjon. Han har på eget initiativ endret kostholdet. Nå føler han at han kjenner kroppen sin bedre og vet han har et verktøy, som han vet når han skal bruke.