Istiden er over, kast isposene nå!
Etter en skade eller hard treningsøkt er det mange som tenker at ising er det første man bør gjøre. Ising av skader og vondter ble i hovedsak introdusert med RICE prinsippet i Gabe Mirkin sin bok “The Sports Medicine Book” fra 1978.
RICE
- Rest (hvile)
- Ice (is)
- Compression (kompresjon)
- Elevation (elevajon)
Dette var tenkt som et akuttiltak ved traumer for å forhindre hevelse/inflammasjon og dermed komme seg raskere etter en skade. Disse tiltakene hadde lite eller ingen forskning bak seg da de ble introdusert, men RICE har likevel i dag blitt normen for hva man gjør etter en skade.
I nyere tid har det blitt forsket mer på hvorvidt ising eller noen form for nedkjøling påvirker tilheling etter traume eller restitusjon av muskelvev. Vi har dessverre ikke nok informasjon til å komme med en endelig konklusjon. Tendensen peker likevel mot at ising faktisk forlenger tiden det tar å tilhele en skade og å restituere muskelvev. Flere forskningsrapporter beskriver at ising kun demper smerter så lenge den er påført, men etter isingen kan det hemme kroppens evne til å reparere skaden.
Gabe Mirkin har selv uttalt at både ising og hvile fra hans berømte RICE prinsipp ser ut til å jobbe mot sin hensikt. Og derfor gått tilbake på det han sa i 1978. Nå fraråder han bruk av både is og hvile etter en skade.
Per i dag finnes det flere ulike arvtagere til RICE. Det som er felles for de er at alle har totalt fjernet is og hvile. Begge to er byttet ut med bevegelse eller mobilisering. Dette kommer med et viktig forbehold, at bevegelsen ikke provoserer frem smerte. Driver man aktivt med trening så bør ikke slutte å trenge pga en skade, men heller jobbe rundt skaden. Variere de aktiviteter man gjør og kanskje redusere intensiteten, og ikke minst holde området som har en skade i aktivitet.
Hevelse og inflammasjon er det systemet som kroppen bruker for å raskere helbrede en skade. Også etter hard styrketrening så oppstår en inflammasjon i muskelvevet som er en viktig del av restitusjonen. Man bør derfor unngå å iverksette tiltak som faktisk jobber mot kroppens respons. Hold deg unna isen, istiden er faktisk over.
Referanser:
https://www.nytimes.com/2021/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.
https://www.drmirkin.com/