Ta deg ti minutter !
Et godt råd midt i mørketiden. Ta deg en tur ut i lyset hver dag! Det gjør underverker for kropp og sinn.
Lys påvirker oss?
Lys er den viktigste regulatoren på døgnrytme vår. Det er lysets påvirkning som i hovedsak gjør at vi omstiller oss til en ny døgnrytme, blant annet etter lengre flyreiser. Døgnrytmen genereres av et lite hulrom i hjernen som heter nucleus suprachiasmaticus. Lys påvirker denne kjernen via en direkte forbindelse fra øyets netthinne. De fleste med vinterdepresjoner har en forskyvning av døgnrytmen (de sover lenger om morgenen), og vil derfor respondere positivt på lysbehandling til riktig tidspunkt. Det er også tegn på at hjernens budbringerstoff serotonin er involvert i utviklingen av vinterdepresjon. Antidepressive medikamenter påvirker funksjonen i det serotonerge system i hjernen. Det er undersøkelser som tyder på at lysbehandling også påvirker serotonin.
Det viktige D-vitaminet
D3 «Mirakelvitamin» eller «Solskinnshormon?
Diverse studier viser at D-vitamin og depresjon har en sammenheng. Har man et lavt D-vitaminnivå i blodet, så har man 41 prosent større risiko for å være deprimert. Kroppen tar opp dette vitaminet gjennom kosten,men den kan også produsere dette vitaminet dersom den utsettes for sollys. Om sommeren, når solen står høyt, danner huden mye vitamin D. Om vinteren er lysmengden i de nordiske landene for liten til at vi selv kan danne tilstrekkelige mengder.
Vitaminet omtales av flere forskningsmiljøer som et hormon fordi det har en struktur maken til både testosteron og østrogen. En annen årsak til at vitamin D omtales som et hormon er at kroppen produserer vitamin D3 (kolekalsiferol) fra sollys i huden. D ”vitaminet” har i likhet med andre hormoner stor innvirkning på ulike prosesser i hele kroppen. Det er nylig oppdaget at alle cellene våre ser ut til å ha en egen reseptor som er tilpasset vitamin D. Noe som igjen understreker viktigheten av vitaminet og hvorfor så mange sykdommer og ulike helseplager nå assosieres med for lave vitamin D nivåer.
Ser man på struktur og virkning i kroppen på cellenivå er D vitamin per definisjon et hormon (secosteroid). Vitaminer skal kroppen i utgangspunktet ikke kunne produsere, så til tross for at vitamin D3 kan produseres i huden fra sollys omtales ”solskinnshormonet” altså enn så lenge som et vitamin.
Mangel på Vitamin D
Mangelsymptomer øker sjansene for å bli forkjølet eller få luftveisinfeksjoner med hele 55 %, og øker risikoen for sykdom i både skjelett og tenner. Vitamin D3 aktivere over 200 antimikrobiske peptider som er med å bekjempe bakterie- og virus infeksjoner. Denne egenskapen gjør at vitamin D har en naturlig antibiotisk effekt. Den antibiotiske effekten hjelper immunforsvaret til å beskytte oss ved angrep fra aggressive antibiotikaresistente bakterier. På toppen av dette viser det seg at immunforsvarets T-celler ikke fungerer uten at de aktiviseres av D vitamin. I kroppen utfører T-cellene flere viktige oppgaver, blant annet å bekjempe kreftceller, aktivisere andre immunceller, bekjempe- og mobilisere mot infeksjoner og stoppe infeksjonerved å drepe de berørte cellene. Uten vitamin D vil immunforsvaret ikke være i stand til å beskytte deg godt nok mot sykdom og infeksjon.
I USA klargjøres nå en omfattende søknad fra The Alliance for Natural Health USA til FDA (Food and Drug Administration) om å få godkjent enkelte helsepåstander vedrørende vitamin D sin evne til å behandle visse sykdommer eller tilstander. Søknaden vil trolig også forbinde vitamin D inntak med redusert forekomst av ulike former for kreft og referer til over 6000 studier publisert i vitenskapelige tidsskrifter.
Dersom du ikke tar kosttilskudd er du veldig «heldig» om du tilhører denne eksklusive / ikke-eksisterende gruppen og bor i Norden. Noe av grunnen til dette er for eksempel at solkrem uansett faktor hindrer produksjonen av vitamin D3 i huden og at det i utgangspunktet heller ikke er nok sol her, foruten på de få gode sommerdagene.
Nyere forskning indikerer behov for (og betydelige helsefordeler med) høyere nivåer enn det som anbefales i Norge. De fleste behandlere og terapeuter er nok helt enig i dette.
Hvor om alt ting er… Uansett kan man føle en skikkelig opptur dersom du tar deg tid til en tur ut i dagslys daglig i mørketiden. Prøv selv og kjenn etter hva det gjør med både energien og humøret ditt.