Osteopatibehandling gir effekter på både kropp og sinn
Balderklinikkens osteopat Linn Cathrine Øglænd har lang erfaring med behandling av muskel- og skjelettplager. Vi har stilt henne noen spørsmål om osteopati og hennes erfaringer med å jobbe med pasienter, særlig når det gjelder stressrelaterte plager.
Linn Cathrine, rett på sak, hvordan påvirker stress muskel- og skjelettsystemet?
Spenningsforhold i kroppen endrer seg i takt med hvordan vi har det. Ikke bare hodet, men også kroppen får aldri slappe helt av ved vedvarende stress, og spenningsmønstre kan sette seg over lengre tid og gi smertetilstander i muskel, skjelett, sener og bindevev.
Stress kan være positivt og dermed motivere oss til å yte vårt beste, men mange av oss har kronisk høyt stressnivå. Dette følger på mange måter med vårt moderne samfunn. Men stress påvirker mennesker forskjellig. Det som stresser én person påvirker ikke en annen person.
Når situasjoner og følelser som stresser oss ikke forsvinner eller ikke blir håndtert, men fortsetter over lang tid blir stresset negativt for helsen vår. Det må også sies at stress kommer i mange former. Traumer fra barndommen, en operasjon, en fysisk skade/ulykke – alt dette kan sette seg som stress i kroppen, selv om du ikke måtte se sammenhengene tydelig selv.
Hva er det mange ikke vet om osteopati, og som står helt sentralt for deg som osteopat?
Osteopati er en behandlingsform som ser på kroppen som en helhet. Osteopaten er opptatt av å finne årsaken til symptomene og å finne «spenningsmønsteret» til hver pasient. En feilfunksjon ett sted på kroppen kan kompenseres av kroppen og føre til smerter et annet sted på kroppen. Osteopatens oppgave er å finne denne sammenhengen og behandle årsaken. Målet for osteopaten er å forminske de gjeldende symptomer, men også forbedre den underliggende helsen slik at vevet så langt det er mulig kan få tilbake sin ønskede funksjon – slik at plagene ikke så lett vil gjenta seg. Osteopaten vil også kartlegge andre viktige faktorer som livssituasjon, stressnivå, søvnmønster, fysisk aktivitet, ergonomiske forhold på jobb eller hjemme for å få en helhetlig forståelse av dine plager.
Kroppen vil hele tiden tilpasse seg indre og ytre stressfaktorer og ved hjelp av osteopatibehandlingen vil akkumulering av påkjenninger og belastninger i kroppen gradvis avta. Veien til god helse og funksjon avhenger av at muskel- og skjelettsystemet, bindevevet, nervesystemet, sirkulasjonssystemet og livet ellers er i balanse. Dette er kjernen i osteopati.
Osteopaten baserer seg på en detaljert medisinsk historie fra pasienten, etterfulgt av en grundig manuell undersøkelse og behandling, hvor man vektlegger sammenhengene mellom fysiske, psykiske og sosiale faktorer som påvirker helsen vår.
Osteopaten har en trygg og skånsom tilnærming og benytter mange forskjellige manuelle teknikker som mobilisering og korrigering av ledd og avspenning av muskulatur og bindevev. Osteopaten behandler bindevevsnettverket i kroppen. Bindevevet finnes i hele kroppen vår og omslutter alle strukturer i kroppen som muskler, ledd, indre organer, blodårer, lymfeårer og nerver.
Kranialbehandling er en del av osteopati. Dette er en subtil teknikk innen osteopati. Likevel vil behandlingen ofte oppleves som mer dyptgående, og at man dermed vil kunne finne den dypere årsaken til en plage. Det er en effektiv og skånsom behandlingsform som inkluderer og behandler hele kroppen.
Er osteopater autorisert helsepersonsell?
Norske osteopater har en fireårig heltidsutdannelse. I 2012 ble osteopatiutdanningen i Norge ved Norsk Helsehøyskole avdeling osteopati godkjent i 2012 av NOKUT (Nordisk Organ for Kvalitetssikring av Utdanning) I desember 2020 vedtok Stortinget at osteopater skal autoriseres som helsepersonell.
Osteopatibehandling har godt dokumentert helseeffekt og osteopatibehandling bidrar hvert år til å redusere sykefravær og gi bedre livskvalitet for tusenvis av nordmenn.
Hva er din personlige erfaringer av hvordan du hjelper dine pasienter?
Pasienter kan komme tilbake etter behandling og si at de føler seg mer ’på plass i seg selv’, ikke bare fysisk men også mentalt, en følelse av ro, tilfredshet og tilstedeværelse.
Jeg har pasienter med flere ulike plager, og plagene trenger ikke oppleves som «kroppslige». I tillegg til muskulære plager som smerter i nakke, rygg, skulder og arm kommer pasienter til meg med blant annet uro, søvnløshet, hodepine, plager relatert til pust, anspenthet, angst og depresjon.
Som osteopat avspenner jeg muskulatur og bindevev og bruker teknikker for å øke bevegeligheten i ledd som har nedsatt bevegelighet. I tillegg til mindre spenninger og reduksjon av smerter i muskler og skjelett rapporterer mange pasienter også at behandlingen virker avslappende og at de opplever mer ro i kroppen. Pasienter kan komme tilbake etter behandling og si at de føler seg mer ’på plass i seg selv’, ikke bare fysisk men også mentalt, en følelse av ro, tilfredshet og tilstedeværelse.
Det er viktig for meg som osteopat å se hele mennesket og se pasienten i sammenheng med livssituasjon for finne den beste behandlingsplanen. Jeg er opptatt av å bevisstgjøre pasienten på hva de kan gjøre på egenhånd, om det er endring av livsstil (og endring av selve livet!), stressnivå, fysisk aktivitet eller avspenningsøvelser.