Benhinnebetennelse
Jogging er en populær treningsform, og noe som mange gjør i større grad når vinter går over i vår og sommer. Enten man trener for maraton eller kun for mosjon vil ensidig belastning kunne føre til ulike smertetilstander. Kne og legg er spesielt utsatt hos joggere. Typisk kommer slike plager om man øker intensiteten i treningen, går over fra for eksempel skigåing til løping for brått, eller ved gjentatt belastning over lang tid. Disse problemene kalles benhinnebetennelse i legg og runner´s knee (løperkne).
Benhinnebetennelse, også kalt periostitt, sees hos både løpere, hoppere og utøvere av ulike hallidretter. Under og etter aktivitet kjennes en murrende smerte på innsiden av leggen. Når tilstanden først oppstår er ikke smertene spesielt intense, men forverres om man ikke legger om treningsregimet eller får riktig behandling. Over tid kan det gå over til hvilesmerter, smerter som vedvarer etter aktivitet.
Årsaker
Det er ofte en kombinasjon av ulike årsaker. Benstilling, løpeteknikk og overbelastning vil kunne resultere i tretthetsbrudd i tibia, forandringer i senestrukturen i leggmuskulaturen (tendinopati) og betennelse i benhinnen (periostitt). Musklene soleus og flexor digitorum longus sine senefester ligger langs innsiden av tibia, og er ofte overbelastet og anspent hos personer med benhinnebetennelse.
Runner´s knee gir diffuse smerter på utsiden av kneet. Under aktivitet og når man beveger på kneet kjennes smertene. Mange beskriver også en følelse av at senen på utsiden av kneet “knepper” om man strekker eller bøyer kneet. Runner´s knee forverres også over tid om man ikke får riktig behandling eller tar grep selv.
På utsiden av låret har vi et senedrag som kalles tractus iliotibialis. Musklene tensor facia lata og gluteus maximus fester i dette senedraget. Ved gjentatt belastning av disse musklene kan man etterhvert få stramme og korte muskler. Dette skaper et større spenn over senedraget, og ved gjentatte bevegelser i kneet (jogging) oppstår det gnisninger på utsiden av kneet som over tid blir smertefulle.
Hva bør du gjøre?
Problemet med disse plagene er årsaken. Det er ofte de mest aktive som får dette og de har sjelden lyst til å redusere aktivitetsnivået sitt. Det anbefales å tilpasse skotøy og løpeunderlag. Riktig såle, god demping og mykere underlag reduserer belastningen på benet. En vurdering av benstilling og løpeteknikk kan også minske anstrengelse av de involverte muskelgruppene.
Det kan i tillegg være gunstig å få fysikalsk behandling for disse plagene. Hos Balderklinikken benyttes akupunktur, kopping og massasje ved slike lidelser. Målet med behandlingen er å avspenne relevant muskulatur som igjen vil kunne lindre smertene og får deg raskere tilbake i joggeskoene.
Et tilpasset kosthold kan være med på å redusere betennelse i kroppen, og på denne måten gi bedring også av benhinnebetennelser. Balderklinikkens ernæringsveiledere vurderer hva som bidrar mest til betennelse i ditt kosthold, samt gir deg forslag til mat og måltider som kan virke betennelsesdempende.
Referanser:
http://aim.bmj.com/content/31/1/7.full
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11655-012-1218-4
http://nhi.no/trening/idrettsskader/benhinnebetennelse-legg-29810.html?page=2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2848339/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4811262/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3352296/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696782/