Massasje med bøffelhorn og suppeskje – Guasha
Hva er guasha og hvordan foregår behandlingen?
Guasha (på kinesisk 刮痧) er en behandlingsmetode som benyttes av akupunktører der man bruker en flat plate og skraper den langs huden til pasienten. «Gua» betyr å skrape, og «sha» er en betegnelse på de røde merkene som kommer av skrapingen. Rødheten kommer av mikroblødninger i hårrørsårene under huden, behandlingen er ikke ubehagelig og merkene forsvinner etter en til to uker. Det kan brukes ved en rekke tilstander som smertefulle muskler, menstruasjonssmerter, forkjølelse, feber, magesmerter, fibromyalgi eller for å ivareta god helse.
Behandler bruker en skrape som kan være laget av ulike materialer bla. jade, stein, metall, vannbøffel horn, bambus, porselen eller plast. Før ble store mynter eller kinesiske suppeskjeer brukt, men nå brukes som regel spesialiserte stein eller horn skraper med avrundede kanter for en mer behagelig behandling. Guasha har vært en del av kinesisk medisin i lang tid, og ble for første gang omtalt på 13-hundretallet i Yuan dynastiet.
Før behandling påføres alltid et medium for å unngå å skade huden pga friksjon fra skrapingen. Det er brukes mange ulike medium og hvilket som velges avhenger av hva som skal behandles. Nøytrale medium er vaselin, planteoljer eller lunket vann. Aktive medium er urteoljer, linimenter eller varmt/kaldt vann.
Merket som kommer av skrapingen, også kalt «sha», kan se skremmende ut og man tenker instinktivt «dette må da være forferdelig smertefullt!». Det skal vise seg at behandlingen er det helt motsatte. Skrapingen gir en varm og behagelig følelse som løsner spenninger og får muskulaturen til å slappe av. I noen tilfeller kan personer med stram hud kan oppleve det som lite behagelig.
Selve skrapingen utføres med lett, men fast trykk, og reguleres avhengig av hvor på kroppen man skraper og hva pasienten føler er behagelig. Langs nakke, rygg og utsiden av armer og bein brukes noe hardere trykk, og man stopper skraping når tydelige «sha» kommer frem. Mens på hodet, ansikt, mage og innsiden av armer og bein skrapes det med lett trykk, og det kommer frem kun lys-rødhet i området som forsvinner fort. En guasha behandling varer vanligvis i 10-20 minutter. I tillegg til å være en behandling, kan intensiteten til rødheten av «sha» brukes som et diagnostisk verktøy. I områder med stagnasjon og smerte kommer «sha» lett frem, og med en mørk lilla-rød farge. Der det allerede er bevegelse og ingen smerte kommer det frem en fin lys rødhet. Etter noen behandlinger vil man tydelig kunne se forandring i hvor mørk og intenst «sha» kommer frem.
Etter behandlingen vil du få et glass lunket vann, da det er viktig å rehydrere etter guasha. Området som nettopp er skrapet bør holdes unna kulde og vind i cirka én dag, i noen timer bør man også unngå å dusje i kaldt vann.
Hva er guasha godt for?
Tradisjonelt brukes det i behandling av hetetilstander i kroppen, som heteslag og feber. Målet er da å fremprovosere svette som hjelper i å gjenopprette normal kroppstemperatur. Forkjølelse og allergiske reaksjoner er også en indikasjon for guasha.
Ved stive, smertefulle og betente muskler kan guasha benyttes lokalt likt med massasje. Muskelknuter og kronisk stive muskler løsner opp og slapper av, og det oppstår økt blodgjennomstrømning i det lokale området. I litteraturen beskrives denne funksjonen som å løsne stagnasjoner, bevege blod og åpne kollaterale årer. Denne funksjonen har også positiv effekt som en kosmetisk behandling. Guasha på ansikt og hodet brukes for hudplager og rynker, og virker i tillegg avstressende.
Akupunkturpunkter kan også stimuleres med skraping for å aktivere deres funksjon for tilstander som menstruasjons smerter, firbromyalgi, mage smerter, oppkast og diaré. For bedre effekt kombineres ofte guasha med akupunktur, der pasienten først får nåler, og etter 20-30 minutter tar man ut nålene og pasienten får guasha behandling.
Passer guasha for deg?
Det er viktig å vite at guasha kun er et ledd i en mer sammensatt behandling. Først og fremst vil akupunktøren gi deg en fullstendig diagnose, for så å ta stilling til om guasha er en behandling som passer for deg. I tillegg til behandlinger akupunktøren gir vil bevisstgjøring, diett og endring av livsvaner også hjelpe ved mange plager. At du og behandler jobber sammen er det viktigste steget for å kunne bedre din helse.