Bedre svangerskap med osteopati

Osteopati kan hjelpe kroppens evne til å tilpasse seg forandringene og de påkjenningene som skjer under et svangerskap og selve fødselsprosessen.

Kroppen vår gjennomgår mange forandringer under en graviditet. Tidligere stadier av svangerskapet blir ofte assosiert med kvalme, hodepine og trøtthet. Ettersom tiden går og fosteret vokser skjer nye forandringer i kroppen på forskjellige plan. Noen kvinner har ikke spesielle plager under graviditeten mens andre er plaget av smerter i bekken og andre steder på kroppen. Etterhvert som fosteret blir større og tar mer plass, påvirkes kroppsholdning, blodsirkulasjon og pust.

Økt belastning 
Under graviditeten får muskulaturen i og rundt bekkenet økt belastning og kan bli spent, og betenthet/irritasjon i muskulatur kan oppstå som følge. Dette kan igjen føre til at nerver kommer i klem. Feilstillinger i ett eller flere ledd i bekken og ryggsøyle kan føre til økt muskelspenning, betente leddbånd og dermed mer smerte.

Bekkenløsning 
Bekkenløsning er betegnelsen på den naturlige hormonforandringen som skjer under svangerskapet. Leddbånd mykes opp som følge av denne hormonelle påvirkningen og alle gravide kvinner har en naturlig bekkenløsning i større eller mindre grad. Flest kvinner kjenner plagene senere i svangerskapet men hos noen opptrer tilstanden tidligere. Smertene kan være på forskjellige steder i bekkenets ledd: Bak på bekkenet (ilio-sakrale ledd) og på framsiden (symfysen). Smerter i hofter, korsben, korsrygg og utstråling i lyske eller ned i bena er også vanlig.

Hvordan kan osteopati hjelpe?
Osteopati kan hjelpe slik at svangerskapets forløp skal foregå best mulig og forbereder til fødselsforløpet. Behandlingen hjelper kroppens evne til å tilpasse seg forandringene og de påkjenningene som skjer under et svangerskap og selve fødselsprosessen.

Muligheten for et svangerskap uten smerter avhenger mye av i hvilken forfatning kroppen er i før graviditeten. Dersom du har vært mye plaget i muskel og skjelett før graviditeten, kan det bli vanskeligere for kroppen å tilpasse seg forandringene som skjer under svangerskapet, og risikoen for å få smerter øker.

Er du plaget med bekkenløsningssmerter er det viktig å få stilt en riktig diagnose for årsaken til smertene. En osteopat identifiserer spenninger som har sammenheng med symptomene til pasienten. Etter å ha funnet årsaken til smertene vil osteopaten ved hjelp av skånsomme manuelle teknikker redusere spenninger i muskulatur, ligamenter og bindevev og øke bevegelighet i ledd som har låsning/ lite beveglighet.

Osteopaten gir også råd og veiledning om hva man kan gjøre selv for å forebygge og redusere bekkenplagene.