Førstegangsundersøkelse hos gynekologen?

Hvis det er første gang man skal til en gynekologisk undersøkelse er det bestandig lurt å si ifra til legen om dette.  Da kan man ta ekstra hensyn, være ekstra forsiktig, og forklare litt nøyere. Det er ingen damer som liker å gjøre gynekologisk undersøkelse, det er helt sikkert. Det er en intim undersøkelse, der man bokstavelig talt er ganske avkledd. Det første som skjer er en liten samtale om man eventuelt har noen gynekologiske problemer, prevensjonsbehov, om man for eksempel har vært i en situasjon der man kan ha blitt utsatt for kjønnssykdom og så videre.

Dernest er det tid for undersøkelsen, der man kler av seg, men beholder klærne på på overkroppen. Det benyttes et såkalt spekel, som enten er av metall eller plastikk, og som eventuelt kan varmes litt opp. Dette er et instrumenet som åpner opp skjeden litt, og brukes for å få innsyn til livmormunnen, samt for å få tatt de rette prøvene. Prøvene som er vanlige er chlamydia, samt eventuelt andre bakterier. Fra man er fylt 25 inngår man i et program for livmorhalsprøver, såkalt celleprøve eller «kreftprøve». Er man yngre, men har hatt et aktivt seksualliv, tas det ofte sammen med undersøkelse likevel.

Selvfølgelig kan man ha noen med på undersøkelsen. Det er sannsynligvis bedre å ha med en venninne enn kjæresten på denne undersøkelsen.

Hvis man går med en ubehandlet kjønnsykdom lenge kan det ødelegge sjansen for å bli gravid. Det er derfor lurt å sjekke seg med jevne mellomrom, og særlig hvis man får seg ny kjæreste. Det gjelder selvfølgelig begge.