Balderklinikken - Naturlig friskere
  • Hjem
  • Bestill time
  • Priser
  • Tjenester
      • Osteopati
      • Akupunktur
      • Mindfulness
      • Homeopati
      • Lege
      • Ernæring
      • Gynekologi
      • Psykiatri
      • Helsecoach
      • Balder apotek
  • Symptomer
  • Balderbloggen
  • Kurs
  • Om klinikken
    • Kontakt
    • Team Balder
    • Baldermetoden
    • Priser
    • Presse
    • Personvern
    • Jobbe med oss?
  • Click to open the search input field Click to open the search input field Søk
  • Menu Menu

FODMAP-diett: En ny motediett?

5. september 2017/i Diverse, Karusell, Kosthold/av Richard Knobel

Av lege Richard Knobel, Balderklinikken

Er det mulig – enda en ny diett? Det kan det være lett å tenke når man får høre om den såkalte FODMAP-dietten. Men, dette er ikke snakk om en ny versjon av lavkarbodiett, lavkaloridiett eller noe annet som er godt kjent fra før.

Med andre ord er det enda en ting som kan være med på å gjøre kostholdet vanskeligere enn det er, og noe som noen kan tjene penger på – og som ikke har dokumentasjon på effekt – eller?

Forskningsbasert

Selv om det allerede er flere som har skrevet bøker om dietten, og kanskje oversolgt hva dietten skal hjelpe på, er FODMAP-dietten noe som har kommet til verden fordi at forskningen har vist at dietten bedrer symptomer hos enkelte som har mageplager. Det er altså ingen diett for hvem som helst i befolkningen, og representerer på langt nær noen vei til å løse alle mulige helseproblemer slik motedietter ofte lover.

Som lege har jeg i mer enn 18 år behandlet pasienter med kroniske tarmlidelser. De siste årene i økende grad også med FODMAP-diett, som forskere ved Monash-universitetet i Melbourne satte på kartet i 2010. Jeg gjør dette fordi at det er et virksomt tilskudd i mitt arsenal av behandlingsmetoder for tarmrelaterte plager.

Hva går dietten ut på?

Forkortelsen FODMAP står for en gruppe fermenterbare karbohydrater og sukkeralkoholer, som forekommer i relativt høye konsentrasjoner i visse vanlige matvarer, som melkeprodukter, brødmat, kål og epler.

Ifølge forskerne Peter Gibson og Sue Shepherd ved Monash-universitetet kan disse stoffene under visse omstendigheter fore bakterier i tynntarmen i for stor grad, slik at det produseres økte mengde gasser eller det kommer økt mengde væske fra blodet og ut i tarmen. Dermed oppstår de typiske «FODMAP-symptomene» som oppblåsthet, luftsmerter og diare. Pasienten vil altså oppleve en tydelig forverring når store mengder FODMAP-matvarer spises. Observasjonen at man reagerer på løk med symptomer som oppblåsthet, eller at uskyldige matvarer som avokado eller epler fører til diare leder gjerne innpå FODMAP-tanken.

Dermed har vi en forklaring på fordøyelsesplager som oppblåsthet. Men hvilken diagnose representerer dette egentlig? SIBO er et uttrykk og en diagnose som kan være med på å forklare hva som skjer i tarmen. SIBO står for Small Intestinal Bacterial Overgrowth – altså overvekst av bakterier i tynntarmen. Bakteriell overvekst i tarmen er fra før kjent for leger som ”Blind-loop-syndrome” som kan skje etter visse tarmoperasjoner, eller ”tropisk sprue” som kobles opp mot visse bakterielle infeksjoner. Årsakene til hvorfor SIBO oppstår er lite kjent, men undertegnede har observert at mange SIBO-pasienter har utviklet symptomer i etterkant av en episode med matforgiftning.

De finnes flere pustetester for å avklare om SIBO foreligger eller ikke. Undertegnende har gått gjennom litteraturen, og det er intet entydig bilde av hvor nyttige slike tester er. De enkleste tiltakene for å bekrefte mistanken går på observasjoner av matreaksjoner, eliminasjoner av mistenkte matvarer, og gjerne såkalte åpne provokasjoner. En nokså entydig provokasjon kaller undertegnende ”DENT- testen”. Opplever pasienten en betydelig forverring av luftplagene eller diareen etter å ha spist DENT eller andre matvarer med sukkeralkoholer er det stor sannsynlighet for overvekst av mikrober i tynntarmen.

Hvordan bli kvitt disse plagene?
Også melkesyrebakterier foreslås i behandlingen. Etter alle årene med SIBO-pasienter har jeg best erfaring med en kombinasjon av diett, melkesyrebakterier og medisinske urter.

Viktig er det å bemerke at langvarige dietter kan være ugunstige for både tarmbakterieflora og psyken til vedkommende. Derfor er det viktig å finne årsaken til matreaksjonene, som ofte synes å være den bakterielle overveksten. Dernest kan bakteriene bli forsøkt redusert i antall i tynntarmen. Ofte øker toleransen for matvarene allerede under den pågående behandlingen. Er bakteriemengden blitt tilstrekkelig redusert bør man kunne leve et normalt liv med et vanlig sunt kosthold.

Tags: Author#Richard Knobel, SIBO, tarmplager
Del dette innlegget
  • Del med Facebook
  • Del med X
  • Share on WhatsApp
  • Del med LinkedIn
https://balderklinikken.no/wp-content/uploads/2017/09/david-di-veroli-3639.jpg 1280 1920 Richard Knobel https://balderklinikken.no/wp-content/uploads/2018/09/Balderlogo.png Richard Knobel2017-09-05 16:13:572019-01-31 17:28:10FODMAP-diett: En ny motediett?
Kanskje du også liker disse
Mine søvnråd
Er du lei av å gå på lav-FODMAP-diett?
Mage-tarm-symptomer – hvordan finne ut hva som er galt?
Melkesyrebakterier mot tarmplager
Tarmfunksjon og helse
Tarmplagene mine startet på en tur til sydlige strøk…
Sliten person, tarm og plager Utmattet, smerter og mageubehag (irritabel tarm)

Kategorier

  • Aktuelt
  • Akupunktur
  • Coaching
  • Diverse
  • Fysikalsk behandling
  • gynekologi
  • Karusell
  • Kosthold
  • Kurs
  • Mindfulness
  • Osteopati
  • Stoffskifte
  • Stress

Balderklinikken

Munchs gate 7
0165 Oslo

Telefon: +47 22991700 

Epost: post@balderklinikken.no

Personvernerklæring

  • facebook

Åpningstider

Klinikken : 

Laboratoriet har egne åpningstider. Se lenger ned på siden

VI ER PÅSKESTENGT fra 16/4 kl 16.00 til 22/4 kl 08.00

Ordinære åpningstider for behandlinger:

Man- Fredag : 08:00 – 20: 00

Resepsjonen/Telefon er åpen:

Man/Ons/Torsdag : 08:00 – 17: 00 (STENGT kl 16.00 16/4)

Tirs/Fredag:              08:00 – 16:00

Meld deg på nyhetsbrev

Laboratoriet’s  åpningstider i påsken: 

STENGT  fra 16/4 kl 12.00   til 22/4 kl 08.30 

Ordinære åpningstider:

Mandag/onsdag og torsdag: kl. 08.30-15.00

Tirsdager: kl 08.30 – 13.00 og 14.00 – 15.00 ( stengt 13-14)

Fredag ( og dager før helligdager) : kl. 08:30-12:00

Maps were disabled by the visitor on this site. Click to open the map in a new window.
© Balderklinikken 2018 | Utviklet av New Element
  • Hjem
  • Bestill time
  • Priser
  • Tjenester
  • Symptomer
  • Balderbloggen
  • Kurs
  • Om klinikken
Link to: Hva er det i maten du spiser? Link to: Hva er det i maten du spiser? Hva er det i maten du spiser?Bilde av eple, hva er det i maten du spiser Link to: Is well-being a skill? Link to: Is well-being a skill? mann_stressetIs well-being a skill?
Scroll to top Scroll to top Scroll to top
X
X