Balderklinikken - Naturlig friskere
  • Hjem
  • Bestill time
  • Priser
  • Tjenester
      • Osteopati
      • Akupunktur
      • Mindfulness
      • Homeopati
      • Lege
      • Ernæring
      • Gynekologi
      • Psykiatri
      • Helsecoach
      • Balder apotek
  • Symptomer
  • Balderbloggen
  • Kurs
  • Om klinikken
    • Kontakt
    • Team Balder
    • Baldermetoden
    • Priser
    • Presse
    • Personvern
    • Jobbe med oss?
  • Click to open the search input field Click to open the search input field Søk
  • Menu Menu

Pre- og probiotisk mat

24. februar 2016/i Diverse/av Åse Noraker

Det kommer stadig nye studier som øker kunnskapen vår om hvor avgjørende det er å ha en god bakterieflora i tarmen for å fremme god helse. Det vi spiser bidrar til å forme denne.

PREBIOTISK mat er mat som gir næring til gode bakterier i tarmen.

PROBIOTISK mat, er mat som inneholder og tilfører gode bakterier til tarmen.

Den beste måten å gjenoppbygge en god tarmflora/mikrobiota i tarmen er gjennom probiotisk mat. Fermentert mat nærmest bobler over av en hel rekke gode bakterier. Det er moro – og ikke minst utrolig gunstig – at denne gamle skikken igjen er blitt populær.

Den vanligste fermenterte maten er:

  • Yoghurt, helst syrnet selv av råmelk eller økologisk upasteurisert melk
  • Rå melkesyregjærede grønnsaker som surkål, kimchi og suragurker.
  • Kokosnøttvannkefir
  • Rå fermenterte mikroalger, som spirulina
  • Fermentert soya, som miso, tempeh og natto

Fermenteringsprosessen øker næringsstoffenes biotilgjengelighet og resulterer i:

* levende gunstige bakteriestammer

* aktive enzymer

* aminosyrer

* antioksidanter

* vitaminer og mineraler

Lag fermenterte grønnsaker selv – kimchi
Kimchi er Koreas nasjonalrett, bestående av fermenterte grønnsaker og iblant reker eller andre små sjødyr. Grønnsakene varierer, men basisen er ofte kinakål sammen med hvitløk, reddik og frisk, rød chilipepper. Kimchi har en sterk smak og duft og er et nærmest obligatorisk tilbehør til et koreansk måltid. Kimchi kan spises direkte, eller tilberedt sammen med andre ingredienser for å lage forskjellige retter. Fordi Kimchi er både smaksrik og sunn, har retten blitt stadig mere populær rundt om i verden.

Fornorsket kimchi
Bruk mest mulig økologiske produkter – det gir best bakterietilførsel.

1 stor kinakål eller annen økologisk kål, f.eks. hodekål. Fjern hard stilk og visne blader.Deles deretter i biter.
2-3 gulrøtter skrelles og skjæres i strimler
10 dl vann til å bløtlegge grønnsakene i
2 ss – 1 dl havsalt (avhengig av hvor god tid du har)
½ – 1 hel kinesisk hvitløk (uten fedd)
Ca. 1  fersk chili, renset for frø. Mengde avhengig av hvor sterk den ønskes.
1 bit frisk ingefær
4 – 5 dadler uten sten eller 2 ss kokossukker
3 ss ublandet fiskesaus eller Vitabiosa
1 dl kokt og avkjølt vann
1 bunt vårløk – hakket

Start med å lage lake av salt og vann. Bløtlegg kinakål/annen kål og gulrotstrimelene slik at alle bitene blir dekket av laken.

2 ss salt = bløtlegging over natten.
1 dl salt = bløtlegging i 1 – 2 timer.
Skyll grønnsakene deretter skikkelig godt, fri for saltet. La det renne av i dørslag.

Lag deretter pasta av finhakket ingefær, chili, dadler/kokossukker, fiskesaus/Vitabiosa, 1 dl kokt og avkjølt vann og hvitløk. Kan moses i blender.

Bland vårløken, kålen og gulrøttene godt med kimchipastaen. Alle biter skal være dekket av pastaen.

Ha kimchien i en beholder. Dekk til med et rent kopphåndkle og et lokk / tallerken og la den stå på et lunt sted og fermenteres i 3 – 7 dager. Jo mindre beholder, jo kjappere syrning.

Bruker du bare lokk, bør kimchien luftes en gang om dagen.

Sjekk kimchien etter 1 – 2 dager. Da skal den ha startet å boble. Lukter det surt, er den ferdig. Oppbevares da i tett beholder i kjøleskapet.

Tags: Author#Åse Noraker, prebiotika, probiotika
Del dette innlegget
  • Del med Facebook
  • Del med X
  • Share on WhatsApp
  • Del med LinkedIn
https://balderklinikken.no/wp-content/uploads/2016/02/shutterstock_285062216.jpg 667 1000 Åse Noraker https://balderklinikken.no/wp-content/uploads/2018/09/Balderlogo.png Åse Noraker2016-02-24 17:18:242018-10-22 16:32:49Pre- og probiotisk mat
Kanskje du også liker disse
Ernæringsveiledning ved hypotyreose?
SIBO – luftplager og irritert tarm
Glukosedronningen/Glucose Goddess
Er du lei av å gå på lav-FODMAP-diett?
Matintoleranse og matallergi

Kategorier

  • Aktuelt
  • Akupunktur
  • Coaching
  • Diverse
  • Fysikalsk behandling
  • gynekologi
  • Karusell
  • Kosthold
  • Kurs
  • Mindfulness
  • Osteopati
  • Stoffskifte
  • Stress

Balderklinikken

Munchs gate 7
0165 Oslo

Telefon: +47 22991700 

Epost: post@balderklinikken.no

Personvernerklæring

  • facebook

Åpningstider

Klinikken : 

Laboratoriet har egne åpningstider. Se lenger ned på siden

VI ER PÅSKESTENGT fra 16/4 kl 16.00 til 22/4 kl 08.00

Ordinære åpningstider for behandlinger:

Man- Fredag : 08:00 – 20: 00

Resepsjonen/Telefon er åpen:

Man/Ons/Torsdag : 08:00 – 17: 00 (STENGT kl 16.00 16/4)

Tirs/Fredag:              08:00 – 16:00

Meld deg på nyhetsbrev

Laboratoriet’s  åpningstider i påsken: 

STENGT  fra 16/4 kl 12.00   til 22/4 kl 08.30 

Ordinære åpningstider:

Mandag/onsdag og torsdag: kl. 08.30-15.00

Tirsdager: kl 08.30 – 13.00 og 14.00 – 15.00 ( stengt 13-14)

Fredag ( og dager før helligdager) : kl. 08:30-12:00

Maps were disabled by the visitor on this site. Click to open the map in a new window.
© Balderklinikken 2018 | Utviklet av New Element
  • Hjem
  • Bestill time
  • Priser
  • Tjenester
  • Symptomer
  • Balderbloggen
  • Kurs
  • Om klinikken
Link to: Avgiftning – eller «detox» – har vi noe behov for det? Link to: Avgiftning – eller «detox» – har vi noe behov for det? Avgiftning – eller «detox» – har vi noe behov for det? Link to: Er du klar for din neste reise? Link to: Er du klar for din neste reise? Er du klar for din neste reise?
Scroll to top Scroll to top Scroll to top
X
X