Stoffskiftesykdommer: Må se på hele livssituasjonen

Her kan du lese et utdrag av et intervju med lege Lars Omdal, publisert i Farmasiliv. Han forteller om hvordan vi på Balderklinikken går frem for å behandle lavt stoffskifteMed riktig behandling blir mange av pasientene hans mye bedre. Men først må pasientens totale livssituasjon gjennomgås.

Lars Omdal er allmennlege ved Balderklinikken i Oslo, og han behandler pasienter fra hele landet. Typisk for dem er at de ikke er fornøyd med behandlingen de får hos fastlegen for sitt lave stoffskifte. De har kanskje tatt blodprøver, men får beskjed om at alt er i orden. Omdal forteller at mange er så slitne at de nærmest faller ned i stolen, og felles for dem er at de sier de føler seg helt tappet for energi.

Den første konsultasjonen her er på 90 minutter. Det viktigste er å få kartlagt pasientens livssituasjon fordi stress ofte viser seg å være en sentral faktor, forteller han.

Det kan være mange ulike årsaker til at stoffskiftepasienter fortsatt har symptomer. Omdal tar derfor ikke bare blodprøver, men ser også på psykiske forhold, kosthold, fysisk aktivitet og eventuelle arvelige komponenter.

Skreddersøm

Det er viktig at hypotyreose oppdages tidlig. Da kan det fortsatt være mulighet for å påvirke sykdommen ved å endre måten man lever på. Pasienter som har blodprøver som ikke gir klare svar, kan risikere å bli gående lenge, enten med feilmedisinering eller helt uten noen form for behandling. Måling av hormonene TSH (thyroideastimulerende hormon) og fritt T4 (fritt thyroksin) gjøres for å vurdere om en pasient har lavt stoffskifte. I tillegg bør antistoffer (anti-TPO) måles. -Jeg prøver å finne en behandling som er tilpasset den enkelte pasient. Hvis standard behandling med bare T4 (Levaxin) fungerer dårlig, bruker jeg ofte T3 samt en mindre dose T4 for å finne den rette balansen. Armour Thyroid er tabletter med tørket skjoldbruskkjertel fra svin som fås på reseptfritak, og inneholder en miks av både T4 og T3 forteller Omdal.

Kilde: Farmasiliv 1/2011: 36.

På Balderklinikken har vi flere leger som jobber med denne problemstillingen. Ta kontakt med oss på telefon +47 22991700 for mer informasjon og timebestilling.