Balderklinikken - Naturlig friskere
  • Hjem
  • Bestill time
  • Priser
  • Tjenester
      • Osteopati
      • Akupunktur
      • Mindfulness
      • Homeopati
      • Lege
      • Ernæring
      • Gynekologi
      • Psykiatri
      • Helsecoach
      • Balder apotek
  • Symptomer
  • Balderbloggen
  • Kurs
  • Om klinikken
    • Kontakt
    • Team Balder
    • Baldermetoden
    • Priser
    • Presse
    • Personvern
    • Jobbe med oss?
  • Click to open the search input field Click to open the search input field Søk
  • Menu Menu

SIBO – luftplager og irritert tarm

21. januar 2014/i Diverse/av Åse Noraker

Vanlige symptomer
Store luftproblemer – oppblåst og flatulens/luftavgang – og det ikke er sopp
Magesmerter
Raping
Symptomene utvikler seg ofte i løpet av dagen
Bedre når du spiser lite/ingen ting
Kronisk diaré eller forstoppelse
Vanlig ved irritabel tarm syndrom
Hodepine
Tilbakevendende vitamin B12-mangel
Vekttap (ved mer uttalte tilfeller)
Tåler sukker, men ikke fruktose.
Reagerer på en del forskjellige typer grønnsaker og frukt

Hva er FODMAPs?
Fermenterbare Oligo-, Di- og Monosakkarider og Polyoler. Dette er en gruppe kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer (polyoler). Disse består av fruktaner, galaktaner, laktose, fruktose og polyoler (som sorbitol, manitol, xylitol og maltitol). Fermenterbare oligo-, di- og monosakkarider og polyoler kan gi næring til uønskede bakterier i tarmen. Bakteriene i tarmen kan fermentere eller bryte ned FODMAP så det dannes hydrogen, karbondioksyd og metan, som gir økt gass i tarmene. De fermenterbare karbohydratene det her er snakk om er også osmotisk aktive. De trekker vann fra tarmveggen og ut i lumen og gir dermed diaré.

Hva gjør vi?
Ved mistanke om SIBO, er det hensiktsmessig å gå inn med tiltak for å redusere overveksten av uønskede bakterier i tarmen. Det er sentralt å unngå matvarer rike på FODMAP og det anbefales å gjennomføre en eliminasjon av disse matvarene i fire uker. Bedring av symptomer kan ta fra noen timer/dager, mens full effekt kan ta opp til to uker. Enkelte kan ha behov for lengre tid. Noen vil også trenge antimikrobielle tiltak som urtemedisiner eller antibiotika.

Etter fire uker gjennomføres provokasjonstesting, slik at vi får en oversikt over hvilke av matvaregruppene som er problematiske for deg, og hvilke som ikke er det. Det er viktig at kostholdet ikke blir mer begrenset enn det som er hensiktsmessig.

Veldig ofte er det også andre problemstillinger inne i bildet. For å få effekt av tiltak, er det derfor nødvendig å tilrettelegge en FODMAP’s redusert kostplan hvor individuelle hensyn er tatt med. Dette gjøres av ernæringsterapeut.

Eksempler på FODMAPsrike matvarer
Løk
Brokkoli
Blomkål
Melkesukker (bl.a. drikkemelk)
Fruktose
Belgfrukter (linser, bønner, erter)
Hvete og rug
Og mange flere

Kostveiledning
Det anbefales kostveiledning underveis. Dette for at du skal klare å gjennomføre en god eliminasjon- og provokasjonsdiett. Kostveiledningen legges individuelt opp, og tar hensyn til også andre helseproblemer og hverdagsutfordringer. I kostveiledningen får du oversikt over hvilke matvarer du skal unngå, samt gode alternativer til disse. Du får med deg et godt utvalg av tilrettelagte oppskrifter. Tilskuddsanbefalinger ut i fra individuelle behov følger også med.
Referanser
J Hum Nutr Diet. 2011 Oct;24(5):487-95. doi: 10.1111/j.1365-277X.2011.01162.x. Epub 2011 May 25. Comparison of symptom response following advice for a diet low in fermentable carbohydrates (FODMAPs) versus standard dietary advice in patients with irritable bowel syndrome. Staudacher HM, Whelan K, Irving PM, Lomer MC. Source: King’s College London, Nutritional Sciences Division, London, UK PMID: 21615553

J Am Diet Assoc 2010 Oct; 110(10):1469-76. Evelopment and validation of a comprehensive semi-quantitative food frequency questionnaire that includes FODMAP intake and glycmic index. Barrett JS, Gibson PR. Monash University, Estern Health Clinical School, Victoria, Australia. Jacqueline.barret»med.monash.edu.au. PMID: 20869485

J Gastroenterol Hepatol. 2011 Apr;26 Suppl 3:128-31. doi: 10.1111/j. 1440-1746.2011.06650.x. Food intolerance in functional bowel disorders. Gibson PR. Eastern Health Clinical School, Monash University and Eastern Health, Box Hill, Victoria, Austraila. peter.gibson@monash.edu PMID:21443725

J Gastroenterol Hepatol. 2010 Aug;25(8):1366-73. Manipulation of dietary short chain carbohydrates alters the pattern of gas production and genesis of symptoms in irritabe bowel syndrome. Ong DK, Mitchell SB, Barret JS, Shepherd SJ, Irving PM, Biesiekierski JR, Smith S, Gibson PR, Muir JG. Department of Medicine, Eastern Health Clinical School, Monash Univerity, Victoria, Australia. PMID:30659225

J Crohns Colitis. 2009 Feb;3(1):8-14. Epub 2008 Dec 6. Reduction of dietary poorly absorbed short-chain carbohydrates (FODMAPs) improves abdominal symptoms in patients with inflammatory bowel disease-a pilot study. Gearry RB, Irving PM, Barrett JS, Nathan DM, Shepherd SJ, Gibson PR. Monash University Department of Medicine and Department of Gastroenterology, Box Hill Hospital, Box Hill, Victoria, Autralia. PMID:21172242

J Gastroenterol Hepatol. 2010 Feb;25(2):252-8. Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. Gibson PR, Shepherd SJ. Monash Univerity Department of Medicine, Box Hill Hospital, Box Hill, Victoria, Australia. peter.gibson@med.monash.edu.au

Muir m.fl. 2009. Measurement of short chain carbohydrates in common Australian vegetables and fruits by high performance liquid cromatography.

Biesikierski 2011. Quantification of fructans, galacto-oligosaccharides and other short-chain carbohydrates in processed grains and cereals.

http://shepherdworks.com.au/disease-information/low-fodmap-diet

Tags: Author#Åse Noraker
Del dette innlegget
  • Del med Facebook
  • Del med X
  • Share on WhatsApp
  • Del med LinkedIn
https://balderklinikken.no/wp-content/uploads/2014/01/mage-sibo.jpg 324 500 Åse Noraker https://balderklinikken.no/wp-content/uploads/2018/09/Balderlogo.png Åse Noraker2014-01-21 16:00:472018-10-22 16:33:24SIBO – luftplager og irritert tarm
Kanskje du også liker disse
Er du lei av å gå på lav-FODMAP-diett?
Matintoleranse og matallergi
Pre- og probiotisk mat
Glukosedronningen/Glucose Goddess
Ernæringsveiledning ved hypotyreose?

Kategorier

  • Aktuelt
  • Akupunktur
  • Coaching
  • Diverse
  • Fysikalsk behandling
  • gynekologi
  • Karusell
  • Kosthold
  • Kurs
  • Mindfulness
  • Osteopati
  • Stoffskifte
  • Stress

Balderklinikken

Munchs gate 7
0165 Oslo

Telefon: +47 22991700 

Epost: post@balderklinikken.no

Personvernerklæring

  • facebook

Åpningstider

Klinikken : 

Laboratoriet har egne åpningstider. Se lenger ned på siden

VI ER PÅSKESTENGT fra 16/4 kl 16.00 til 22/4 kl 08.00

Ordinære åpningstider for behandlinger:

Man- Fredag : 08:00 – 20: 00

Resepsjonen/Telefon er åpen:

Man/Ons/Torsdag : 08:00 – 17: 00 (STENGT kl 16.00 16/4)

Tirs/Fredag:              08:00 – 16:00

Meld deg på nyhetsbrev

Laboratoriet’s  åpningstider i påsken: 

STENGT  fra 16/4 kl 12.00   til 22/4 kl 08.30 

Ordinære åpningstider:

Mandag/onsdag og torsdag: kl. 08.30-15.00

Tirsdager: kl 08.30 – 13.00 og 14.00 – 15.00 ( stengt 13-14)

Fredag ( og dager før helligdager) : kl. 08:30-12:00

Maps were disabled by the visitor on this site. Click to open the map in a new window.
© Balderklinikken 2018 | Utviklet av New Element
  • Hjem
  • Bestill time
  • Priser
  • Tjenester
  • Symptomer
  • Balderbloggen
  • Kurs
  • Om klinikken
Link to: Kostholdsendringer gir mindre kviser Link to: Kostholdsendringer gir mindre kviser Kostholdsendringer gir mindre kviser Link to: Hva er KISS-KIDD? Link to: Hva er KISS-KIDD? Hva er KISS-KIDD?
Scroll to top Scroll to top Scroll to top
X
X