Spør Balderlegen: Hva er binyretretthet?

Jeg lurer på om dere på Balderklinikken kan gi meg og mange andre en generell forklaring på «binyretretthet». Hvorfor er det en «tilstand/diagnose» som ikke får gehør i den offentlige helsetjenesten? Jeg og veldig mange har lave kortisol-verdier i spytt, men ikke i blod og Synacthen-test er også ok. Så hos fastlege og endokrinologer er vi «friske», men det føles langt fra slik. Hva er det med disse spyttprøvene som viser lave verdier, men som ikke blir tatt hensyn til i det offentlige helsevesenet?

Dr. Iuell svarer:

Binyrebarktretthet eller adrenal fatigue er ingen diagnose i det offentlige helsevesenet. Derimot finner vi diagnoser som utbrenthet, stress og utmattelse. Jeg tenker at dette er noe av det samme og skal prøve å forklare hvordan jeg tenker. Kanskje kan dysfunksjonell stressrespons være ok å bruke som diagnose?

Hva skjer i kroppen når vi utsettes for vedvarende stress eller krenkelser?
Hjernen – hypothalamus tar imot informasjon både fra utsiden og innsiden av kroppen. Hypothalamus er et slags sentralbord. Når det stadig kommer signaler til «sentralbordet» medfører dette en kronisk stressrespons. Det blir en «alarm» som skrus på og som ikke skrur seg av igjen. Hos for eksempel barn som utsettes for vedvarende krenkelser vil denne alarmen kunne medføre mange fysiologiske reaksjoner. «Krenkede barn blir syke voksne»- som professor Anne Luise Kirkengen skriver i sin bok.

Kronisk stress påvirker kroppen på mange forskjellige måter.
Binyrene blir først veldig aktive og vi får forøkede nivåer av kortisol. Etterhvert vil binyrene bli «slitne» og vi får en dysfunksjonell stressrespons. Da er min erfaring at kortisol i spyttnivåene endres. De er ofte lavere på morgen – det vil si kurven blir avflatet. Noen ganger kan ettermiddags- eller kveldsprøvene være forøkede, men ofte blir de også lave.

Symptomer som mange kjenner seg igjen i er:
– Lite energi, utmattelse
– Indre uro – spenning
– Nedsatt toleranse for stress
– Søvnforstyrrelse
– Kognitive plager
– Nedsatt toleranse for lyd, lys og så videre
– Nedstemthet, irritasjon, apati, vanskelig å komme i gang med daglige gjøre mål.
– Vektendring.

Utredning og behandling kan som du har erfart være vanskelig. Hvorfor det er slik vet jeg ikke, men det offentlige helsevesen er kanskje bedre på akutte en kroniske plager?

Mvh
Dr. Iuell

8 thoughts on “Spør Balderlegen: Hva er binyretretthet?

 • Hei
  Hva er viten om hypofysesvikt og dens påvirkning av binyrer/binyrebark?
  Å hvilken behandling anbefales?

 • Dette var gjenkjennelig. Hvordan diagnostiserer/behandler Balderklinikken binyretretthet? Er nok mange som vil ha svar på det.

 • Er det noe jeg kan gjøre selv med synkende S Kortisol verdi? Fra 197 i oktober til 44 i begynnelsen av februar. Synachten-testen viste stigning av kortisol til over 300.
  Hvorfor vil ikke binyrene mine produsere nok kortisol på eget initiativ?

 • Hei hei!! Jeg har tatt spyttprøve som viste lavt må morgenen og dagen, så var det høyere på kveld. Legen skrev som kommentar at her må glassene vært byttet. Det er ikke jeg som har byttet, for jeg skrev klokkeslett etterhvert som jeg tok prøven. Men hva kan jeg gjøre?

 • Hvordan behandler Balderklinikken binyretretthet? Kreves det omfattende prøvetaking og langvarig behandling?

 • Er også interressert i å vite om det er mulig å utrede/diagnostisere binyrebarktretthet ved Balderklinikken, og om dere kan tilby noen form for behandling?

Comments are closed.