Cupping (kopping) hos akupunktøren

Tradisjonell kinesisk medisin, som akupunkturbehandling er en del av, benytter seg av flere teknikker for å gi bedre helse. En av disse er cupping/kopping, som brukes av akupunktøren for flere ulike plager.

Cupping gjennom tidene
Cupping er en behandlingsmetode som ble brukt allerede av de gamle Egypterne 1550 før Kristus. De beskriver blant annet våt cupping for å fjerne ”fremmede stoffer fra kroppen”. Hippokrates, legekunstens far, var også en stor tilhenger av cupping.

På våre besteforeldres tid ble metoden brukt ved Middelhavslandene og i øst Europa. I våre dager er cupping relativt ukjent for folk flest.

En av grunnene til at cupping var mer kjent før, er den sosiale strukturen for bruk av ”medisin” i tidligere tider. Da, som nå, var det en etablert medisin og en alternativ. Forskjellen er at på den tiden var det ingen trygdeordning for legebehandling slik at den etablerte medisin var forbeholdt de meget rike. Arbeiderne eller landsens folk kunne ikke unne seg den luksus det var å gå til doktoren fordi en legekonsultasjon kostet det samme som flere ukers lønning. På bakgrunn av dette, blomstret en alternativ medisin for fattigfolk. En kunnskap overlevert gjennom generasjoner. Cupping har blitt benyttet av ulike folkeslag på flere kontinenter og har lange tradisjoner i mange land. I de tidligste tider brukte man kopper av dyrehorn. I Kina i dag brukes kopper av bambus eller glass. Mest hygienisk er glass, da disse tåler sterk varme og kan steriliseres.


Hva kan cupping brukes til?

Cupping er en del av en overlevert medisinsk kunnskap, som inkluderer enkle begreper som å bli varm eller kald. For eksempel varm cupping for revmatisme som er verre i kaldt vær, våt cupping for tørr astma, bevegende cupping for stive skuldre.

Ilkay Chirali, forfatter av en spennende og interessant bok om cupping forteller om da han som 7 åring var veldig forkjølet og moren hans plasserte kopper på ryggen hans: Først smurte hun ryggen inn med olivenolje, han ble plassert med ansiktet ned og fikk flere kopper på ryggen. Han kunne føle kanten på koppene hvordan de boret seg inn i huden. En underlig følelse av at huden ble løftet opp! En intens varme etterfulgt av en følelse av et teppe som ble pakket rundt. Koppene ble fjernet, så satt på igjen flere ganger. Han ble deretter lagt i seng og begynte å svette kraftig. Moren var meget fornøyd, for dette var et tegn på at forkjølelsen var på vei ut. Neste dag var Ilkay Chirali igjen ute å lekte med sine venner.

Cupping hos akupunktøren
I kinesisk medisin snakker vi om 14 meridianer som har direkte forbindelse til de indre organer. Disse ligger alle sammen i huden. Ved stimulering av punkter som ligger på meridianene (energibanene) med for eksempel cupping eller akupunktur, påvirker man det spesielle organets Qi og Blod.

I vestlig medisin vil man si at man påvirker organets vener, arterier, nervesystem og bindevev. For å få festet koppene på huden må man skape et vakum i koppen med en brennende bomullsdott slik at oksygenet i forbrukes. De kan festes med varierende styrke, lett, medium eller sterk, alt ettersom hva man vil behandle. Koppene kan plasseres på bestemte steder, eller man kan benytte glidende kopping. Ved glidende kopping vil akupunktøren smøre inn hudområdet med en olje før koppen(e) plasseres eller beveges (glidende cupping). Cupping kan brukes som en form for massasje eller ved behandling av alt fra forkjølelse og feber til forstoppelse,hoste, høyt blodtrykk, muskel-og leddplager, trøtthet, menssmerter, astma og magesmerter.

Alle akupunktørene ved Balderklinikken kan benytte cupping som del av akupunkturbehandlingen.

For mer detaljert informasjon kan man bl.a. lese: Traditional Chinese Medicine,Cupping Therapy av Ilkay Zihni Chirali.