Gurkemeie: Verdens sunneste krydder?
Dette krydderet virker både som et antibiotikum og som immunstimulator. Effekten av krydderet undersøkes nå på sykdommer som kreft, Alzheimer, diabetes, psoriasis og leddgikt.
De fleste nordmenn bruker gurkemeie i maten kun når de lager karriretter. Gurkemeie er hovedingrediensen i krydderblandingen karri. Gurkemeie passer imidlertid som krydder til andre typer mat også, som for eksempel masak lemak, rendang og andre kjøtt-, fisk- eller skalldyrsretter.
Gurkemeie vokser vilt i Sørøstasia og har lenge blitt brukt i Ayurvedisk medisin som en betennelsesdempende og antibakteriell medisin. Curcumin ser ut til å være det viktigste stoffet i gurkemeie.
Ennå er det ikke gjort mange studier på hvordan gurkemeie kan påvirke spesifikke sykdommer i kontrollerte studier, men krydderets generelle egenskaper er svært interessante og senere tids forskning bekrefter langt på vei den tradisjonelle bruken av gurkemeie.
Betenneslsesdempende
I labforsøk har gurkemeie vist seg å hemme proinflammatoriske stoffer som NF-kappa B, COX-2 og iNOS. (1,2) Gurkemeie gir også økning i det såkalte varme-sjokk-proteinet.(3) Dette proteinet gjør at cellene bedre motstår ulike former for stress som infeksjoner, trening og giftstoffer.
Styrker det uspesifikke immunforsvaret
Curcumin (hovedvirkestoffet i gurkemeie) er et av hittil svært få naturlige stoffer som kan aktivere vitamin D-reseptoren.(4) Denne reseptoren er svært viktig for immunforsvaret.(5,6)
Stor forskningsaktivitet
Minst 21 kliniske studier pågår nå for å vurdere effekten av gurkemeie på sykdommer og tilstander som diabetisk nefropati, osteoartritt, kreft, irritabel tarmsyndrom, psoriasis, leddgikt og Alzheimer.(7)
Kreft
Gurkemeie er lovende innen forebyggende og kurerende kreftbehandling da gurkemeie blant annet hemmer matrix metalloproteinase-3(8) (som dermed kan redusere spredningsaktivitet), gir økt kreftcelledød (9) og hemmer mitogenaktivert proteinkinase (MAPK)(10) (Økte nivåer av MAPK er assosiert med en dårlig prognose ved brystkreft blant annet). Dyreforsøk har vist at gurkemeie kan hindre metastaseutvikling (spredning) ved leverkreft.(11) Imidlertid finnes det rapporter som viser at gurkemeie under visse forhold kan øke kreftforekomsten. (12)
Diabetes
Dyreforsøk viser at gurkemeie kan potensiere effekten av insulin på glukosemetabolismen i muskel(13), redusere insulinresistens(14), redusere leverens glukoseproduksjon(15), redusere cytokinindusert celledød(16), redusere diabetisk nefropati og forebygge streptocotozinforårsaket diabetes(17). En nylig publisert studie med overvektige mennesker som deltagere viste at ett gram gurkemeie per dag i 30 dager ga en reduksjon i betennelsesmarkører. Reduksjon i betennelse kan være spesielt viktig for overvektige som har diabetes i tillegg.(18)
Mikroorganismer
Det er også observert antiviral-,(19) antibakteriell-(20) og antisoppeffekt(21) av gurkemeie. (Imidlertid ser den antibakterielle effekten ikke ut til å gjelde alle typer bakterier.(22))
Ikke nok med det….
Gurkemeie kan også hindre utvikling av fettlever hos rotter,(23) redusere vevsskader ved pankreatitt hos rotter,(24) redusere gullfiskers (sic!) matinntak(25) og redusere mengden amyeloide plakk i en musemodell for Alzheimer.(26)
Doser og kilder
Ved inntak som krydder er biotilgjengeligheten i utgangspunktet svært lav. Opptaket fra tarmen kan imidlertid økes drastisk ved å innta hvit eller svart pepper samtidig. (27) Normale krydderdoser av pepper er antakelig tilstrekkelig for å få denne effekten.(28)
Siden det er gjort få studier på mennesker når det gjelder ulike doser er det ikke mulig å gi eksakte anbefalinger. Imidlertid er vanlige terapeutiske doser 15 gram gurkemeiepulver per dag (en spiseskje), eller 1500 mg ren curcumin. Denne dosen bør fordeles på tre inntak per dag. Curcumintilskudd får du kjøpt i helsekostbutikken, for eksempel Solarays GPH Gurkemeie.
Gurkemeie trenger ikke å tas opp i kroppen for å gi effekter
Det er en økende forståelse for hvilken rolle tarmbakterier spiller for vår helse. Ikke gjelder dette bare tarmhelse, men flere andre tilstander som overvekt, diabetes og astma. En faktor som nesten uten unntak viser seg å være en god indikator for hvor bra det står til med tarmfloraen er dens diversitet: En stort antall forskjellige bakteriestammer og hvor det er få enkeltstammer det finnes svært mye av, er et tegn på en sunn tarmflora. Gurkemeie har vist seg å bidra til mer diversitet og samtidig gi mindre betennelse og virke hemmende på kreftrelaterte prosesser i tarm.
Referanser
- Masayuki Nishida mfl, “Monoacetylcurcumin strongly regulates inflammatory responses through inhibition of NF-kappaB activation,” International Journal of Molecular Medicine 25, no. 5 (Mai 2010): 761-767.
- Y J Surh mfl, “Molecular mechanisms underlying chemopreventive activities of anti-inflammatory phytochemicals: down-regulation of COX-2 and iNOS through suppression of NF-kappa B activation,” Mutation Research 480-481 (September 1, 2001): 243-268.
- Marie-Hélène Teiten mfl, “Induction of heat shock response by curcumin in human leukemia cells,” Cancer Letters 279, no. 2 (Juli 8, 2009): 145-154.
- Leonid Bartik mfl, “Curcumin: a novel nutritionally derived ligand of the vitamin D receptor with implications for colon cancer chemoprevention,” The Journal of Nutritional Biochemistry (Februar 11, 2010), http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20153625.
- Trevor G Marshall, “Vitamin D discovery outpaces FDA decision making,” BioEssays: News and Reviews in Molecular, Cellular and Developmental Biology 30, no. 2 (Februar 2008): 173-182.
- Adrian F Gombart, Niels Borregaard, og H Phillip Koeffler, “Human cathelicidin antimicrobial peptide (CAMP) gene is a direct target of the vitamin D receptor and is strongly up-regulated in myeloid cells by 1,25-dihydroxyvitamin D3,” The FASEB Journal: Official Publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology 19, no. 9 (Juli 2005): 1067-1077.
- “Search of: turmeric – List Results – ClinicalTrials.gov,” http://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=turmeric&pg=1
- Mathanaporn Boonrao mfl, “The inhibitory effect of turmeric curcuminoids on matrix metalloproteinase-3 secretion in human invasive breast carcinoma cells,” Archives of Pharmacal Research 33, no. 7 (Juli 2010): 989-998.
- Jian Zhang mfl, “Curcumin promotes apoptosis in A549/DDP multidrug-resistant human lung adenocarcinoma cells through an miRNA signaling pathway,” Biochemical and Biophysical Research Communications (Juli 11, 2010), http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20627087.
- Wen-Feng Hua mfl, “Curcumin induces down-regulation of EZH2 expression through the MAPK pathway in MDA-MB-435 human breast cancer cells,” European Journal of Pharmacology 637, no. 1-3 (Juli 10, 2010): 16-21.
- Yasukata Ohashi mfl, “Prevention of intrahepatic metastasis by curcumin in an orthotopic implantation model,” Oncology 65, no. 3 (2003): 250-258.
- Stephanie T Dance-Barnes et al., “Lung Tumor Promotion by Curcumin,” Carcinogenesis 30, no. 6 (June 2009): 1016–23, doi:10.1093/carcin/bgp082.
- Changkeun Kang og Euikyung Kim, “Synergistic effect of curcumin and insulin on muscle cell glucose metabolism,” Food and Chemical Toxicology: An International Journal Published for the British Industrial Biological Research Association 48, nr. 8 (September 2010): 2366-2373.
- L-X Na mfl, “Curcumin improves insulin resistance in skeletal muscle of rats,” Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases: NMCD (Mars 12, 2010), http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20227862.
- Hideya Fujiwara mfl, “Curcumin inhibits glucose production in isolated mice hepatocytes,” Diabetes Research and Clinical Practice 80, nr. 2 (Mai 2008): 185-191.
- M Kanitkar mfl, “Novel role of curcumin in the prevention of cytokine-induced islet death in vitro and diabetogenesis in vivo,” British Journal of Pharmacology 155, nr. 5 (November 2008): 702-713.
- Kanitkar mfl, “Novel role of curcumin in the prevention of cytokine-induced islet death in vitro and diabetogenesis in vivo.”
- Shiva Ganjali mfl., «Investigation of the Effects of Curcumin on Serum Cytokines in Obese Individuals: A Randomized Controlled Trial», TheScientificWorldJournal 2014 (2014
- Maya Mouler Rechtman mfl, “Curcumin inhibits hepatitis B virus via down-regulation of the metabolic coactivator PGC-1alpha,” FEBS Letters 584, no. 11 (Juni 3, 2010): 2485-2490.
- Ronita De mfl, “Antimicrobial activity of curcumin against Helicobacter pylori isolates from India and during infections in mice,” Antimicrobial Agents and Chemotherapy 53, no. 4 (April 2009): 1592-1597.
- Moo-Key Kim, Gyung-Ja Choi, og Hoi-Seon Lee, “Fungicidal property of Curcuma longa L. rhizome-derived curcumin against phytopathogenic fungi in a greenhouse,” Journal of Agricultural and Food Chemistry 51, no. 6 (Mars 12, 2003): 1578-1581.
- Sandhya A Marathe, Seemun Ray, og Dipshikha Chakravortty, “Curcumin increases the pathogenicity of Salmonella enterica serovar Typhimurium in murine model,” PloS One 5, no. 7 (2010): e11511.
- Amin A Nanji mfl, “Curcumin prevents alcohol-induced liver disease in rats by inhibiting the expression of NF-kappa B-dependent genes,” American Journal of Physiology. Gastrointestinal and Liver Physiology 284, no. 2 (Februar 2003): G321-327.
- Ki Sung Kang mfl, “Effect of Intraperitoneal Injection of Curcumin on Food Intake in a Goldfish Model,” Journal of Molecular Neuroscience: MN (Juni 1, 2010), http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20514526.
- Fusheng Yang mfl, “Curcumin inhibits formation of amyloid beta oligomers and fibrils, binds plaques, and reduces amyloid in vivo,” The Journal of Biological Chemistry 280, no. 7 (Februar 18, 2005): 5892-5901.
- Leonid Bartik mfl, “Curcumin: a novel nutritionally derived ligand of the vitamin D receptor with implications for colon cancer chemoprevention,” The Journal of Nutritional Biochemistry (Februar 11, 2010), http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20153625.
- G Shoba mfl, “Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers,” Planta Medica 64, no. 4 (Mai 1998): 353-356.
- “Piperine – Wikipedia, the free encyclopedia,” http://en.wikipedia.org/wiki/Piperine.